VIKTIG!!
Fred har de siste ukene fått svært mange mail og telefoner om terrasse- og takrehabilitering, som det tar mye tid å besvare.
All relevant info om terrasserehabilitering vil komme på denne bloggen.
Tilsvarende vil det fra neste uke bli informert om takrehabilitering på Hillside hjemmeside.

Fred håper å slippe mange henvendelser som må besvares.

fredag 20. april 2012

Test fuktmembran, flislegging og godt håndverk

Test av Sika fuktmembran

Når Sika fuktmembran var ferdig montert og hadde herdet noen dager, tettet vi slukene og fylte terrassene med vann. Vi merket av topp vannnivå på veggene, og neste morgen sjekket vi om vannnivået hadde sunket. Se video nedenfor der Selcuk Akpinar sjekker tetthet Sika fuktmembran.


For meg som bygningsingeniør har det vært avgjørende å ha daglig direkte kontakt med ansvarlig entreprenør Mahmut Boztas, via hans sønn Ibrahim som prater engelsk.
Ibrahim har Iphone og Viber, slik at han via trådløst nettverk på Hillside kan ringe meg gratis, og i løpet av minutter sende meg film eller bilder av de detaljer jeg vil avklare eller kontrollere.   

Mahmut Boztas følger opp arbeidet
På bildet over kan dere se at Sika fuktmembran går kontinuerlig fra topp rekkverk til underkant vinduer. Vi vil være helt sikre på at kraftig regnvær som spruter opp fra terrassegulv IKKE har mulighet til å komme inn i veggen.
Alle pallene med marmorfliser ble først losset på Boztas verksted
Boztas Marmor har eget verksted et par km fra Hillside. Her ble pallene med marmorfliser losset, og så ble de kjørt til Hillside med Boztas Marmor egen pick-up.
2 paller med marmorfliser ankommer Hillside
Vi ønsket at nye marmorfliser til terrassene i farge og mønster skulle være så like som mulig med marmorgulvene vi har inne. Mahmut Boztas sjekket med mange tyrkiske produsenter, og valget falt på Creme Nouva polert eksportkvalitet, flisstørrelse 300 mm x 600 mm fra Özer Mermer, lagt i halvtforbandt.

Etikett på pallene med marmorfliser
For flislim og fugemasse valgte jeg produkter fra Weber Tyrkia, fordi Weber er en anerkjent produsent og jeg har god kjennskap til tilsvarende produkter fra Weber Norge, hjemmeside: http://www.weber-norge.no/

Flislim og fugemasse fra Weber
Men uansett kvalitet på flislim, marmorfliser og fugemasse, det aller viktigste er erfaringen, håndverkskvaliteten og yrkesstoltheten til flisleggeren som utfører arbeidet.

Cuhadar Yildiz fra Antalya har vært flislegger i over 25 år
Ta dere tid til å se filmen nedenfor. Den viser svært godt håndverk og yrkesstolthet.
Det setter jeg pris på som nøyaktig bygningsingenør og håndverker!


På forhånd hadde jeg laget en skisse som viste slukplasseringer, fallretning og lengeretning på marmorfliser, og avtalt leggemønster halvtforbandt. Øvrige detaljer overlot jeg til Mahmut Boztas og Cuhadar Yildiz, som tilsammen har over 50 års erfaring fra legging av marmorgulv.
Utfra daglige rapporter fra Ibrahim Boztas så langt, kommer jeg ikke til å bli skuffet!!

Flislegger Cuhadar Yildiz  i arbeid
På terrassene og bodene til A-5 og A-6 blir det lagt mer enn 160 m2 med marmorfliser.
1 m2 marmorfliser veier ca 30 kg, så bare gulvflisene veier ca 4,8 tonn. I tillegg kommer vekt av sokkelfliser og vekt av alle marmor vannbrettene på terrasserekkverkene.

Skåret dryppspor begge sider av marmor til topp terrasserekkverk
Plassering dryppspor er viktig for at regnvann skal dryppe ned og ikke trekke inn i muren.

Tilpasning og montering av marmor til terrasserekkverk
Marmor til terrasserekkverk er 3 cm tykk og 33 cm bred. Jeg ville ha få skjøter, slik at flere av marmorbrettene er mellom 3 og 4 m lange. De veier mellom 75kg og 100 kg, og ville vært vanskelig å fått uskadet opp hvis de ikke kunnet ha blitt båret opp trappene og gjennom leiligheten. Marmorbrettene har blitt skåret på Boztas verksted et par km fra Hillside.
Videoen nedenfor viser montering av nye marmor vannbrett på terrasserekkverk.



Penere med 5 cm smalere vertikal marmor?
Dette bør være likt på alle terrasserekkverk. Jeg har forespurt Styret om deres mening.

Nå er det bare 5 dager til alle terrassene til A-5 skal være ferdige, for torsdag til uken skal 3 generasjoner Haugen, Anders, mormor Inger og farmor Ingeborg feriere på Hillside. Nå håper vi på oppholdsvær, slik at vi slipper masse regnvann inn i leiligheten under dette oppholdet. Frida, Harald og jeg skal dessverre ikke være med.

Videoen nedenfor viser typisk Hillside vær flere av de siste dagene.

 

Det har vært en utfordring med terrasserehabilitering i mars og april, fordi mye av arbeidet ikke kan foregå i regnvær hvis god kvalitet ønskes. Men vi startet arbeidene i mars, for å tilpasse oss fremdrift i Sameiets planlagte tak- og fasaderehabilitering. Det har regnet mer i mars og april enn vanlig, og selv om det også har blitt arbeidet på søndager, er vi ca 1 uke forsinket i forhold til fremdriftsplan.

Nå har Hillside Styret utsatt oppstart fasaderehabilitering til oktober 2012. Det betyr at også noen andre Hillside eiere kan rekke å rehabiltere sine terrasser før marmor på terrasserekkverk skal skiftes og fasadene på blokkene skal males.

Neste blogginnlegg vil vise ferdige marmorgulv, montering av sokkelfliser og alu/glass på terrasserekkverk..

Senere vil jeg også legge ut info om hvordan vi permanent vil utbedre våre vindusåpninger for å sikre mot fremtidige vannlekkasjer, samt tips om innvendig utbedring av fuktskader.

Typisk innvendig fuktskade i leilighet A-5
Vårt kjøp av Hillside leilighet A-5 var basert på informasjon fra tidligere eier om at leiligheten var lytefri og i god teknisk stand. Dessverre stemte ikke disse opplysningene. Når vindusåpninger er fagmessig utbedret, må vi også sparkle og male mange av leilighetens inner-vegger.
Men etterpå har vi forhåpentligvis en leilighet med lite vedlikehold i mange år framover!!
...........................................................................................................................

Status takrehabilitering

Nå er takarbeidene på B- og C-blokka tilnærmet ferdige, og arbeidene har startet på D-blokka. Også takarbeidene har blitt forsinket av regnværet.

I forrige uke var Ibrahim Boztas og Yilmaz på taket til C-blokka. De sjekket endel detaljer som jeg hadde bedt dem se på. Noen avvik er tatt opp med SHS, og jeg venter på tilbakemelding fra dem.

Rehabilitert tak C-blokk 140412



Yilmaz på vei til taket 140412
Yilmaz feier terrassene på C-blokka 140412

Ny takrenne, ny membran og ny shingel
Ved takfoten har takentreprenør "forenklet" i forhold til beskrivelsen til Harald Stødle.
Det blir ikke montert eget takfotberslag i plast eller metall, og takmembran Onduline PP 300 er benyttet som takfotbeslag. Dette er vanlig løsning i Tyrkia, og i samråd med Harald Stødle har jeg på vegne av Styret akseptert denne løsningen.  

Hanne og Fred ønsker alle en hyggelig og avslappende helg!




      





  










1 kommentar:

  1. Hei , dette ser meget bra ut ( terrassearbeidet) . Har dere en formening om totalkostnaden for e. penthouse leilighet ? Mvh Helge Baastad

    SvarSlett