VIKTIG!!
Fred har de siste ukene fått svært mange mail og telefoner om terrasse- og takrehabilitering, som det tar mye tid å besvare.
All relevant info om terrasserehabilitering vil komme på denne bloggen.
Tilsvarende vil det fra neste uke bli informert om takrehabilitering på Hillside hjemmeside.

Fred håper å slippe mange henvendelser som må besvares.

fredag 16. mars 2012

Vi må rehabilitere terrassene våre

Som nye eiere av ferieleilighet i Syd-Tyrkia, fant vi raskt ut at de tilsynelatende flotte marmorbelagte terrassene hadde vesentlige bygningstekniske feil og mangler.
Hovedproblemet var manglende fuktmembran, som resulterte i at vann trengte ned i terrassegulvene. Dette var forsøkt løst av utbygger, men på svært mangelfullt vis.



Noen terrasser var påført et plastbelegg som skulle hindre vann i å trenge igjennom marmoren, men dette hadde begynt å løsne. 
                                                                    


På øvre hovedterrasse var det lagt to lag med marmor.
Uvisst hvorfor dette var gjort, ingen god løsning siden det manglet membran under flisene.
Det gjorde bare vondt verre, siden terrassegulvet nå var høyere enn gulvet inne i leiligheten.


Når det regner, og det gjør det ganske ofte i høst- og vintermånedene, rant det regnvann inn i leiligheten.




Vannbrettene av marmor på toppen av terrassemuren var for smale.
For at drypprennen på undersiden av vannbrettene skal fungere, må vannbrettene stikke ut ca 30 mm på hver side av terrassemuren. På våre terrassemurer rant stedvis vannet fra vannbrettet inn bak pussen i terrassemuren.


Regnvann fra vannbrettene rant direkte ned i terrassemuren.
Dette resulterte i at malingen flasset og murpussen løsnet både innvendig og utvendig på terrassemurene. Ikke spesielt pent og verre etter hvert regnvær!

Informasjonsinnhenting i lokal flisebutikk i Mahmutlar


Noe måtte gjøres det var helt klart. Men, hvordan går man frem for å finne en god entreprenør når man er i et fremmed land, og mange av de lokale arbeiderne snakker lite eller ingen engelsk eller tysk?
Språk og kultur kan være store hinder for å få til et godt samarbeid mellom byggherre og entreprenør. Vårt fortrinn er at Fred snakker litt tyrkisk, er bygningsingeniør og har jobbet med handel fra Tyrkia i over femten år. Vi vil gjerne dele noen av de erfaringer vi gjorde, når vi rehabiliterte våre terrasser.


Basert på tidligere erfaring viste Fred at det er viktig å benytte en lokal, liten entreprenør med god fagkunnskap, der vi kunne forhandle og gjøre avtaler direkte med eieren, basert på personlig tillitsforhold og respekt.
Vi måtte også finne en tolk som kunne oversette fra engelsk til tyrkisk.

Tolken Nevin fikk blomster som takk for hjelpsomhet
Befaring ble avhold med marmor- og og membranfirma høstferien 2011.
Deretter ble de neste tre månedene benyttet til avklaring av alle tekniske detaljer og kontrakt ble underskrevet i februar 2012.

Kontraktsmøte ute på vår terrasse i februar 2012
I Tyrkia er det spesielt viktig at kontrakten er gjennomarbeidet slik at man unngår unødvendige diskusjoner i etterkant. 
Ikke velg det billigste tilbudet, billig i Tyrkia betyr dårlig kvalitet.
På Hillside er det totalt 36 leiligheter. Vår beste garanti for godt utført håndtverksarbeide er at entreprenøren etter vår terrassejobb håper å få mer arbeid for de øvrige andelseierne.
Vår nabo hadde samme problemer med sine terrasser.
I tillegg ønsket han å legge marmor på noen innvendige gulv.
Vi benytter samme lokale entreprenør og gjøre rehabiliteringsarbeidene samtidig.

2 kommentarer:

  1. Kjempeflott og meget interessant. For meg virker det som utvendig bod ikke " er ferdig" -i alle fall ikke lik min, ser murstein etc., med mindre dette er tatt ned ei heller dører? Forstår gulv etc. blir ordnet, en ting er nødvendig, men det har dere vel helt sikkert tenkt på, det var ikke hos meg - korrekt fall samt innvendig avløp ( eventuelt to ), det har jeg fått ordnet.

    SvarSlett
  2. Ser fra en mottatt sms idag at # værhanene# på toppen av skorsteinene på B-blokken ser ut til å være blå, de dreier seg med vinden som er bra, men farven? Den stikker seg virkelig ut?

    For ordens skyld nevnes her; taklukene synes jeg også bør være hengslet om ikke det er noe spesieltg. Ennvidere at de er absolutt helt forseglelet slik at takflaten ikke mister helheten i styrke mot vind/vær og ikke minst vanninntrenging fra nedbør. Dette skulle jeg like å få vite mer om senere eventuelt via styret.Forøvrig avventer jeg utlegging av takrapport på hjemmesiden vår.

    SvarSlett